Doctor Mihai Creteanu Jr.

Tratamentul Sindromului Congestiei Pelvine

Ce este SINDROMUL DE CONGESTIE PELVINĂ?

Sindromul de congestie pelvină este o afecțiune care provoacă dureri pelvine cronice femeilor. Sindromul de congestie pelvină (SCP) sau Sindromul de congestie venoasă pelvină reprezintă  în esență vene varicoase ale ovarelor. Venele varicoase sunt cel mai frecvent observate la nivelul picioarelor și sunt cauzate de venele care devin mai puțin elastice, ceea ce duce la un flux anormal de sânge, ceea ce face ca acesta să se acumuleze în anumite zone, ducând la extinderea venelor dureroase. Acest lucru se întâmplă și cu venele pelvine în cadrul sindromul de congestie pelvină. Potrivit Stanford Medicine, această afecțiune reprezintă 10-15% din trimiterile către ginecologi și clinicile de durere.

Programeaza-te Exploreaza

SIMPTOMELE SINDROMULUI CONGESTIEI PELVINE

Sindromul congestiei pelvine apare cel mai frecvent la femeile tinere și, de obicei, la femeile care au avut cel puțin 2-3 copii. În timpul sarcinii, vena ovariană poate fi comprimată de uter sau poate crește în dimensiune din cauza fluxului sanguin necesar. 

Se consideră că acest lucru deteriorează valvele, determinându-le să nu mai funcționeze, ceea ce duce la un flux sanguin anormal înapoi.

Această creștere a presiunii cauzează durerea SCP și poate provoca, de asemenea, vene varicoase vizibile în jurul vulvei, vaginului, coapsei interioare, uneori a fesei și a piciorului.

Venele anormale se dilată și provoacă vene varicoase în jurul ovarului și uterului, deoarece valvele nu funcționează corect. Fluxul de sânge este în direcția greșită, acumulându-se în vene și determinând mărirea acestora.

Pentru unele femei, durerea începe în timpul sau după sarcină și se agravează cu fiecare sarcină. Cu toate acestea, nu toate femeile care au simptome de SCP au fost însărcinate.

Durerea pelvină cronică este cel mai frecvent simptom, dar există și alte simptome ale sindromului de congestie pelvină de care trebuie să le cunoașteți:

1. Durere sau durere pelvină în jurul pelvisului și al abdomenului inferior

Durerea pelvină cronică este considerată durere care durează mai mult de șase luni. 

Unele paciente afirmă că este o senzație dureroasă și grea. Alte paciente spun că durerea este ascuțită.  De obicei, durerea este prezentă pe partea stângă, dar poate fi simțită de ambele părți ale pelvisului.

Durerea pelvină asociată cu PCS se poate agrava pe parcursul zilei. Unele femei au dureri crescute înainte sau în timpul ciclurilor menstruale. Venele sunt afectate și de ciclul menstrual/hormoni și de aceea durerea poate crește în timpul menstruației. Durerea se ameliorează de obicei prin culcare. Alte activități precum mersul pe jos, statul în picioare pentru perioade lungi, contactul sexual pot agrava durerea.

2. Vene bombate în jurul vulvei, inghinală, picior, perineu sau fese

În unele cazuri, aceste vene varicoase sunt interne și nu pot fi văzute în afara corpului. Cu toate acestea, unele femei au vene mărite care sunt vizibile pe fese, coapse sau vulvă.

3. Senzație de durere în zona spatelui și picioarelor

Un alt simptom al sindromului de congestie pelvină este senzația de plenitudine la picioare sau durerea în partea inferioară a spatelui. Femeile cu SCP au simțit picioarele grele. Varicele pot apărea și pe părțile superioare ale picioarelor. Durerea care are originea în pelvis poate fi simțită și în partea inferioară a spatelui.

4. Agravarea incontinenței urinare de efort (stres)

Presiunea venelor varicoase din regiunea pelviană poate provoca incontinență urinară de efort. Factorii declanșatori obișnuiți pentru incontinența urinară de efort includ strănutul, exercițiile fizice, râsul sau tusea.

Alte simptome întâlnite: agravarea simptomelor asociate cu sindromul de colon iritabil, balonare, oboseală, dureri de cap, modificări ale dispoziției, sângerare vaginală anormală, secreții vaginale apoase.

CUM SE STABILEȘTE DIAGNOSTICUL DE VARICE OVARIENE?

Trebuie să realizați fie RMN pelvis, fie CT pelvis, fie ECOGRAFIE ENDOVAGINALĂ și să programați o consultație.

OPȚIUNEA PRINCIPALĂ DE TRATAMENT: EMBOLIZAREA VENELOR OVARIENE

Standardul de aur în rândul tratamentelor care închid venele anormale este „embolizarea venelor ovariene.”

Embolizarea venelor ovariene este o procedură non-chirurgicală, care se efectuează printr-o mică tăietură în piele, sub anestezie locală.

În timpul acestei proceduri, radiologul intervenționist va introduce un cateter (un tub mic) într-o venă a gâtului. Folosind ghidarea cu raze X, un cateter mai mic este apoi ghidat în venele ovariene sau pelvine anormale. Vena anormală este apoi tratată prin introducerea unor bobine minuscule în venă și se etanșează cu un material numit agent sclerozant. Acest material este folosit și pentru a închide venele varicoase din alte părți ale corpului. Acest lucru restabilește apoi fluxul sanguin normal în organism și îmbunătățește simptomele asociate. Procedura este sigură și eficientă.

ALTE OPȚIUNI DE TRATAMENT 

Uneori este prezentată histerectomia ca opțiune de tratament, dar aceasta nu este ideală, deoarece venele varicoase anormale sunt lăsate în urmă. Dacă există durere cronică persistentă după histerectomie, embolizarea venelor ovariene este fie foarte dificilă, fie imposibilă.

Tratamentul conservator cu hormoni este, de asemenea, o opțiune. Există câteva tratamente medicamentoase medicale care s-au dovedit a fi oarecum eficace în reducerea durerii și a dimensiunii venelor varicoase. Acest lucru nu va elimina totuși venele anormale și va necesita terapie medicală continuă.

Alte opțiuni de tratament sunt operația deschisă sau laparoscopică pentru a lega venele afectate. Ambele proceduri sunt mai invazive decât embolizarea venelor ovariene și necesită anestezie generală și o perioadă mai lungă de recuperare. Venele anormale pot fi, de asemenea, lăsate în urma și necesită intervenții chirurgicale repetate sau embolizarea venelor ovariene.

CARE SUNT BENEFICIILE EMBOLIZĂRII
VENELOR OVARIENE?

  • Intervenția nu necesită zile de spitalizare.
  • Este o procedură minim-invazivă.
  • Se efectuează cu anestezie locală.
  • Nu se efectuează cusături și incizii majore.
  • Nu rezultă cicatrici.
  • Este o procedură sigură, cu riscuri scăzute.
  • Pacienta pleacă acasă cu un simplu pansament.
  • Până la 80% dintre femeile care au urmat această procedură au resimțit o îmbunătățire în 2-4 săptămâni.

Aș dori ca femeile să înțeleagă că durerea nu este normală și că nu trebuie să sufere. Există o opțiune de tratament non-invazivă care poate schimba semnificativ calitatea vieții.

Programeaza-te la un consult

Completeaza cu usurinta formularul de contact, lasa-ne detaliile corecte si complete, iar noi urmeaza sa revenim cu o confirmare pentru programarea consultului.