Doctor Mihai Creteanu Jr.

Tratamentul intervențional al disfuncției erectile

CE ESTE DISFUNCȚIA ERECTILĂ?

Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea de a obține sau de a menține erecția. Este important de știut că această condiție afectează bărbații de orice vârsta.
Din punct de vedere clinic se poate vorbi despre o erectie completă, dar de durata prea scurtă sau despre absența unei erecții complete. Tot din punct de vedere clinic, disfuncția erectilă poate să aibă cauze psihologice sau cauze organice.
Tinerii, de exemplu, prezintă mult mai des o disfuncție erectilă cu origine psihologică. În cazul bărbaților de vârstă medie, frecvent implicat este stresul.
Despre simptome, cauze, maniera de impact și opțiunile de tratament urmează să citești mai jos.

Programeaza-te Exploreaza

SIMPTOMELE DISFUNȚIEI ERECTILE

 • Incapacitatea de a obține o erecție
 • Neputința de a menține o erecție
 • Reducerea dorinței sexuale.

Oricare dintre aceste simptome care persista pe o perioada mai lunga de trei luni impune controlul medical de specialitate.

CAUZELE DISFUNCȚIEI ERECTILE

Dacă experimentezi simptomele disfuncției erectile, poate că acum te simți confuz. Primul gând e “nu are cum să mi se întâmple mie”, apoi e posibil să te simți rușinat sau furios. Dar nu ai de ce. Nu ai “chemat-o” tu în viața ta. E o afecțiune comună, cu multiple cauze. Iată așadar care sunt acestea.

Programare online

Cele mai întâlnite cauze ale disfuncției erectile sunt:

1. PSIHOGENE

stresul, nesiguranța, lipsa dorinței sexuale, lipsa experienței, teama de actul sexual sau de o sarcină nedorită, probleme în cuplu, depresia, alte experiențe negative.

2. ORGANICE

de natura vasculară: afectarea vasculară este responsabilă de cele mai multe cauze de disfunctie erectilă; ateroscleroza este principala cauză, deși sunt posibile și afectarea vasculară în cazul unor traumatisme sau anomalii congenitale; boala coronariană, hipertensiune arterială.

Mecanismul vascular al discuncției erectile este asemănător celui întâlnit în cazul afectării vaselor coronare, în infarctul miocardic sau accidentelor vasculare ischemice. Vasele afectate nu pot asigura necesarul de sânge în organe, conducând la ischemie și pierderea funcției lor.

 • de natură neurogenică: transmiterea nervoasă către penis este afectată, lucru ce duce direct la scăderea fluxului de sânge necesar pentru a obține și menține erecția. Disfuncția erectilă poate apărea la persoanele care suferă de scleroză multiplă, neuropatie diabetică.
 • de natură hormonală sau endocrină – anomalii hormonale, excesul sau deficitul de hormoni tiroidieni, excesul sau deficitul de cortizol;
 • indusă medicamentos – în urma unor diverse tratamente (psihiatrice, chimioterapie, medicamente hipertensive).

3. ALTE CAUZE:

consumul de droguri, alcool, fumat, traumatisme, hiperplazia prostatei.


Trebuie să știi că există diverse opțiuni de tratament. Adresându-te cât mai repede medicului, vei înțelege mai bine care este cauza și vei grăbi reușita tratamentului.

DIAGNOSTICAREA DISFUNCȚIEI ERECTILE

În cele mai multe cazuri, examinarea fizică + anamneza sunt suficiente pentru diagnosticarea disfuncției erectile.

Dacă pacientul suferă de o boală cronica sau dacă medicul suspectează că există o altă problemă de sănătate ce cauzează disfuncția erectilă, se recomandă și anumite teste medicale.

Programare online

Așadar, pentru a diagnostica disfuncția erectilă, este nevoie de:

 • control fizic – include examinarea penisului și a testiculelor;
 • analize de sânge – pentru detectarea unor afecțiuni (diabet, boli cardiace) și pentru aflarea nivelului de testosteron;
 • teste de urină
 • ecografia Doppler pentru a evalua circulația sangvină la nivelul penisului;
 • examinare psihologică pentru a detecta prezența unor tulburări precum depresia.

TRATAMENTUL INTERVENȚIONAL AL DISFUNCȚIEI ERECTILE DE CAUZĂ VASCULARĂ

Tehnica de radiologie intervențională este minim-invaziv, rapid și fără durere. Se efectuează în sala sterilă de angiografie.

Constă în modificarea stenozei cu ajutorul unui balon impregnat cu o substanta farmacologic activa (Magic Touch)  ce impiedica sa se mai infunde, astfel vasul ramane la parametrii optimi.
Intervenția se aseamănă cu alte proceduri care implică arterele periferice.

În cazul în care există un obstacol într-o arteră care transportă sângele la penis, angioplastia cu balon este astfel indicată pentru a face posibilă obținerea erecției.

Balonaşul este umflat pentru a lărgi zona în care se află obstrucţia, iar substanța farmacologic activă rămâne fixată pe pereţii arterei blocate pentru a o menţine deschisă.

Toată această procedură durează aproximativ 1 ora și cel mai important este că prin intermediul ei se trateaza CAUZA și nu doar efectele disfuncție erectile.

Stabilește acum o programare și descoperă beneficiile acestui tratament intervențional!

Programeaza-te la un consult

Completeaza cu usurinta formularul de contact, lasa-ne detaliile corecte si complete, iar noi urmeaza sa revenim cu o confirmare pentru programarea consultului.