Doctor Mihai Creteanu Jr.

Embolizarea Varicocelului

Ai fost diagnosticat cu varicocel? Ai suspiciunea că ai această afecțiune? Embolizarea varicocelului este cea mai modernă, sigură și minim-invazivă opțiune de tratament a acestei anomalii venoase.

Este o alternativă confortabilă la intervenția chirurgicală clasică de ligaturare efectuată de către urolog. Parcurge informațiile și află cum radiologia intervențională poate să îți îmbunătățească calitatea vieții.

Programeaza-te Exploreaza

CE ESTE VARICOCELUL?

Varicocelul este o problemă medicală specific masculină, ce afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață (în special, segmentul de vârstă 18-35 de ani).

Este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor.

Cel mai adesea, varicocelul apare la testiculul stâng, ca urmare a unor particularități anatomice vasculare. Apare în copilărie, însă această afecțiune este descoperită cel mai frecvent în perioada post-adolescentă.

Deoarece afecțiunea implică o creștere locală a temperaturii (prin stagnarea sanguină la nivel testicular), procesul de producere a spermatozoizilor este afectat, precum și calitatea și motilitatea acestora.

Simptomatic, el se prezintã prin durere locală la nivelul testiculului stang, mai ales la efort fizic.

Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca “le-a crescut ceva” in scrot, un fel de formatiune, iar între cele doua testicule există o diferență importantă de volum.

Dar sunt și multe situații când pacientul cu varicocel nu are nici un simptom și este descoperit atunci când merge la o evaluare pentru infertilitate.

CARE SUNT SIMPTOMELE VARICOCELULUI?

 • senzație de greutate în scrot
 • jenă testiculară însoțită de durere continuă
 • mâncărime la nivelul scrotului
 • uneori, nici un simptom
 • dureri în timpul actului sexual
 • incontinenţa urinară
 • urinari frecvente
 • tulburări sexuale și psihonevrotice
 • infertilitate

Varicocelul rămâne frecvent nediagnosticat o perioadă importantă de timp. Pacientul poate simți durere sau tensiune la nivel testicular, în cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferențe de volum și textură între testicule; dilatația venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de râme” resimțit la palpare.

Senzația de disconfort apare de regulă după o perioadă de stat în picioare prelungit, dar cu timpul, este prezentă și când bărbatul este așezat orizontal.

Testiculul pare la început mai mare, cu dilatatii venoase neregulate palpabile prin peretele scrotal. În timp, varicozitatile ajung sa se extindă și la scrot.

Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat.
De aceea, este foarte important să realizați controale regulate.

VARICOCELUL și INFERTILITATEA

În multe situații, varicocelul este diagnosticat printr-o examinare clinică a scrotului, atunci când pacientul se prezintă la medic cu tulburări sexuale sau infertilitate.

Programare online

Varicocelul se regăsește frecvent la un procent destul de mare în rândul bărbaților care suferă de infertilitate. Este considerat cea mai importantă cauză de infertilitate masculină, fiind răspunzător de aproximativ 40% din cazurile de infertilitate a cuplului.

Se consideră că varicocelul ar putea avea o origine genetică și ar fi favorizat de sedentarism sau de ortostatism (stat prelungit în picioare).

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ VARICOCELUL?

Lucrurile sunt foarte simple: aveți nevoie doar de o ECOGRAFIE TESTICULARĂ.
Aceasta ne va arata imediat dacă varicocelul este prezent și localizarea.

Prin urmare, orice barbat, la orice vârstă trebuie să urmeze această procedură.

E mai bine să tratezi decât să ignori.

?????? ?? ?????????

Varicocelul este clasificat clinic în trei grade, aceasta clasificare și gradare influențând decisiv modul de tratament și indicând, de fapt, gravitatea afecțiunii:

 1. mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale;
 2. mediu (gradul 2) – se poate palpa în decubit dorsal (cu pacientul întins pe spate);
 3. mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpează, dar este și vizibil, putând fi identificat și prin inspecție de către pacient (acest grad asociază un prognostic nefavorabil pentru fertilitatea pacientului).

Varicocel primitiv – acest tip de varicocel nu are o cauză clară, de obicei nu prezinta simptome, este localizat în cele mai multe cazuri, pe partea stângă (în peste 90% din cazuri) și apare după vârsta pubertății (13-30 ani).

Varicocelul secundar – apare ca urmare a creșterii presiunii în venele spermatice, cauzată de obstrucția sau blocarea traiectului acestora, se poate localiza pe ambele părți, în general apare mai târziu (după 35-40 ani).

Programare online

CUM SE STABILEȘTE INDICAȚIA DE EMBOLIZARE A VARICOCELULUI?

 1. Trebuie să vă programați la o consultație la medicul radiolog intervenționist.
 2. Să veniți la consultație cu o ecografie testiculară.

CARE SUNT AVANTAJELE
EMBOLIZARII VARICOCELULUI?

 • Procedura este minim-invazivă.
 • Anestezia este locală, în locul puncției.
 • Sunt mult mai puține riscuri și efecte secundare.
 • Spitalizarea durează câteva ore.
 • Nu rezultă cicatrici.
 • Procedura durează aprox. 1 ora.
 • Recuperare este rapidă. Chiar și pacienții care desfășoară activități solicitante din punct de vedere fizic pot reveni la munca în prima sau a doua zi după embolizare, spre deosebire de pacienții tratați chirurgical care au nevoie de recuperare îndelungată.
 • Există posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții, printr-o singură puncție venoasă (intervenția chirurgicală necesită două incizii deschise separate).
 • Este la fel de eficientă ca și intervenția chirurgicală în ceea ce privește ameliorarea durerii, analiza lichidului seminal și posibilitatea unei sarcini.
 • Embolizarea varicocelul NU necesită o incizie chirurgicală în zona scrotului.

Majoritatea barbatilor suferă o intervenție chirurgicala pentru tratamentul varicocelului. Acest lucru se întâmplă, de obicei, pentru că sunt trimiși pentru evaluare la chirurgi și mulți dintre aceștia nu știu despre embolizarea varicocelului.

Prin urmare, tratamentul varicocelului prin embolizare are un impact imediat asupra fertilității bărbatului și îmbunătățește calitatea vieții, în cazul pacienților ce prezintă disconfort fizic sau estetic.

Stabilește o consultație și vino să avem grijă de sănătatea ta!

CE ESTE EMBOLIZAREA VARICOCELULUI? CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?

Embolizarea varicocelului reprezintă o opțiune terapeutică excelentă pentru tratarea acestei afecțiuni. Se efectuează sub control radioscopic, în sala sterilă de angiografie, sub anestezie locală.

Pacientul este conștient pe toată durata intervenției și nu simte durere. Se introduce un mic tub într-o venă (vena femurală) cu ajutorul unei incizii mici la nivelul pielii.

Urmează apoi ca un cateter subțire să fie ghidat sub control radioscopic până la nivelul vaselor varicoase (unde se află varicocelul). Se injectează substanță de contrast pentru a configura o hartă a venei (venograma) și se introduc prin cateter în vena substanțe sclerozante sau mici dispozitive metalice denumite “coil-uri”. În acest mod, venele varicoase sunt blocate, iar stagnarea sângelui la acest nivel, prevenită. 

Se îndepărtează apoi tubul și nu sunt necesare copci. După finalizarea procedurii, se îndepărtează cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea venei folosite ca abord.

Pacientul rămâne sub observație timp de cateva ore și apoi poate pleca acasă în aceeași zi. Recuperarea după embolizarea varicocelului durează de obicei mai puțin de 24 de ore, iar reluarea activităților poate avea loc chiar de a doua zi. 

Programează-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.