Doctor Mihai Creteanu Jr.

Embolizarea Adenomului De Prostată

Ai fost diagnosticat cu adenom de prostată sau ai această suspiciune? Cauți o metodă de tratament care să nu implice chirurgia clasică? Medicina a evoluat, iar astăzi poți beneficia de cea mai modernă procedură de embolizare a arterelor prostatice.

Programeaza-te Exploreaza

CE ESTE ADENOMUL DE PROSTATĂ?

Adenomul de prostată, cunoscut în terminologia medicală ca hiperplazie benignă de prostată, reprezintă cea mai frecventă afecțiune a prostatei, afectând aproximativ 75% dintre bărbații cu vârsta între 50-60 de ani. Prostata este un organ musculo-glandular specific sexului masculin, cu rol în capacitatea de reproducere și reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.

Când prostata se mărește, așa cum se întâmplă în cazul adenomului de prostată, ea poate determina o serie de simptome ce afectează negativ calitatea vieții pacientului. Poate exercita presiune asupra vezicii urinare și uretrei, tubul prin care urina se scurge din vezică, fenomen ce duce la apariția de probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor.

STABILIREA DIAGNOSTICULUI DE ADENOM DE PROSTATA

 1. Trebuie să realizați fie ecografie testiculară , fie CT pelvis, fie IRM pelvis.
 2. Trebuie să vă programați la medicul urolog.

CUM EVOLUEAZĂ ADENOMUL DE PROSTATĂ?

Din punct de vedere clinic, evoluția adenomul de prostată poate cunoaște 3 etape:
Faza de prostatism (hipertrofia musculaturii vezicale, scade forța jetului urinar)

Faza de retenție incompletă fără distensie vezicala (atrofierea musculaturii vezicale și apariția reziduului vezical – capacitatea de stocare a vezicii urinare, urinări dese și cu dificultate)

Faza de retenție incompletă cu distensie vezicala (distensia vezicii, disurie intensă, urinări dese, incontinență urinară prin prea plin).

CARE SUNT SIMPTOMELE ADENOMULUI DE PROSTATĂ?

Simptomele adenomului de prostată deteriorează semnificativ calitatea vieții sociale și sexuale a bărbatului. El este nevoit de cele mai multe ori să își schimbe rutina zilnică. În plus, netrat, poate duce la compromiterea funcțiilor rinichilor. Acestea sunt simptomele specifice adenomului de prostată:

 • un început ezitant al urinarii, bărbatul așteaptă un timp pana începe sa urineze,
 • senzația de golire incompletă a vezicii urinare,
 • urinare frecventă pe parcursul nopții,
 • prezența sângelui în urină,
 • presiune slabă a jetului urinar, jet intermitent sau întrerupt,
 • durere sau usturime în timpul urinarii,
 • urinare dificilă sau prelungită,
 • infecții ale tractului urinar.

Severitatea simptomelor variază de la pacient la pacient.

Ignorată și netratată, afecțiunea poate degenera în complicații urologice grave:

 • obstrucția căilor urinare,
 • retenția acută de urină,
 • adenomita
 • urinare cu sânge
 • ︎infecții uro-genitale la toate nivelele și, în ultimă instanță,
 • ︎insuficiența renală.

Având în vedere aceste riscuri, este recomandat ca toți bărbații de peste 50 de ani să beneficieze anual de un control urologic, pentru a depista precoce apariția adenomului de prostată.

Tratamentul de primă elecție, pentru stadiile incipiente, este cel medicamentos, însă dacă răspunsul la tratament este nesatisfăcător sau adenomul este avansat, apare nevoia unor soluții terapeutice superioare.

Variante de tratament minim-invazive există. Nu trebuie să tolerați sau să vă confruntați cu aceste schimbări în viață.

EMBOLIZAREA ADENOMULUI DE PROSTATĂ

Această intervenție de radiologie intervențională este o metodă terapeutică minim-invazivă, constă în cateterizarea supra-selectivă a arterelor prostatice cu un micro-cateter, urmată de embolizarea acestora cu microparticule neresorbabile.

Reprezintă o alternativă modernă la chirurgia urologică, folosită în trecut ca singura opțiune de tratament a cazurilor avansate.

Tehnica chirurgicală clasică de tratament al adenomului implică o perioadă de pregătire preoperatorie, este laborioasă, riscantă și urmată adesea de tulburări ale vieții sexuale.

Descoperă mai jos în ce constă procedura de embolizare a adenomului de prostată și care sunt avantajele sale în comparație cu intervenția chirurgicală clasică.

Programare online

CUM DECURGE PROCEDURA DE EMBOLIZARE A ADENOMULUI DE PROSTATĂ

Printre întrebările principale primite de la pacienți legate de această intervenție se numără cele legate de “cum decurge intervenția?”, “ce îmi faceți mai exact?”, “doare?”

Procedura durează aproximativ 1 oră și se efectuează într-o sală sterilă de angiografie de către un medic radiolog interventionisț. ︎Pacientul este conștient, așezat în decubit dorsal. La nivelul zonei de abord se face o anestezie locală, prin urmare pacientul nu resimte durere. Prima parte a intervenției constă în arteriografia vaselor pelvine.

Programare online

A doua parte a intervenției constă în cateterizarea supraselectivă a arterelor prostatice cu un microcateter, urmată de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile de 250-500 microni. Ischemia indusă în țesutul adenomatos este urmată de o resorbție progresivă, cu reducerea consecutivă a volumului prostatei.

Procedura se finalizeazã în momentul în care s-a obținut ocluzia aproape completă a ambelor artere prostatice. După finalizarea procedurii, cateterele și tecile arteriale sunt îndepărtate, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se aplică un pansament compresiv ce trebuie păstrat până la 24 de ore pentru a evita sângerarea. Pacientul este externat la câteva ore si va urma un tratament antiinflamator și antibiotic timp de 10 zile.

 

Deși rar întâlnite, pot să apară complicații minore în urma embolizării: hematurie (sânge în urină), hemospermie (sânge în spermă) sau hematom la locul unde s-a realizat puncția. Acestea se pot trata. Nu au fost raportate complicații majore și nici cazuri de disfuncție sexuală, incontinență urinară în urma procedurii de embolizare a adenomului de prostată.

Reușita procedurii se defineste prin embolizarea cel puțin a unei artere prostatice. Acest rezultat se obține în 95% dintre cazuri. Ameliorarea clinică a pacientului se obține rapid, încă din primele 48-72 de ore. Pacientul va efectua controale clinice și ecografice la 1 luna, 3 luni și 6 luni postembolizare. Între 85% și 90% dintre pacienți înregistrează la 6 luni post-procedură un rezultat clinic satisfăcător.

AVANTAJELE EMBOLIZĂRII
ADENOMULUI DE PROSTATĂ

 • Se utilizează anestezia locală.
 • Este o procedură sigura, confortabilă, minim-invaziva.
 • Nu implica durere.
 • Nu rămân cicatrici.
 • Dureaza aprox. 60 min
 • Nu apare ejacularea retrogradă.
 • Nu este afectată fertilitatea.
 • Pacientul este externat la numai 3 ore după intervenție
 • Recuperarea este rapidă.

COMPLICAȚIILE ADENOMULUI DE PROSTATĂ

Netratat, adenomul de prostată poate declanșa în timp complicații grave pentru pacienți:

 • retenția de urină cronică completă repetată,
 • litiază vezicală,
 • rezidiu vezical mare – peste 200 de ml,
 • rezidiu vezical tulbure sau chiar
 • degradarea funcției renale.

Este necesar să rețineți că embolizarea adenomului de prostată este opțiunea primă în ceea ce privește pacienții vârstnici și mai ales a acelora în care riscul de anestezie totală ar putea fi fatal.

Foarte important e faptul că prin această procedură se tratează și cauza, nu doar simptomele.

După procedura de embolizare, dimensiunea adenomului de prostată poate scădea cu până la 30%, ceea ce oferă un confort sporit pacientului atât fizic cât și emoțional.

Programează acum o consultație și vino să avem grijă de sănătatea ta!

Programează-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.