Doctor Mihai Creteanu Jr.

Angiografia cerebrală

CE ESTE ANGIOGRAFIA CEREBRALĂ?

Angiografia cerebrală este un studiu imagistic medical minim-invaziv ce permite examinarea vaselor de sânge din creier. Această procedură evaluează structurilor vasculare intracraniene și facilitează diagnosticarea afecțiunilor neurovasculare. Prin intermediul acestui tip de angiografie, pot fi depistate stenoze și anomalii ale vascularizatiei cerebrale precum anevrisme, îngustări, cheaguri. Acest studiu imagistic folosește un cateter, raze X și substanță de contrast pentru evaluarea vaselor de sânge din creier și face posibilă combinarea diagnosticului și a tratamentului în aceeași procedură.

Programeaza-te Exploreaza

CUM SE EFECTUEAZĂ ANGIOGRAFIA CEREBRALĂ?

Angiografia cerebrală se realizeaza în laboratorul de radiologie intervențională. Procedura începe cu pacientul întins pe masă și capul imobilizat. După anestezia locală, se efectuează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenției).

Cel mai frecvent se utilizează abordul femural, însă uneori acest lucru se poate realiza și prin abord la nivelul arterei brahiale (incizie la nivelul plicii cotului) sau arterei radiale (incizie la nivelul încheieturii mâinii). Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenției).

Pe teacă se introduce un ghid (un fir subțire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmând ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica în permanență localizarea cateterelor.

Ulterior se dilată leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata, urmand ca apoi sa se monteze stentul necesar menținerii vasului la dimensiuni normale.

La final se verifică prin arteriografie poziția stentului și dacă există stenoza restantă. Uneori pot fi necesare dilatari la nivelul stentului, după ce acesta a fost montat în poziția dorită. Atunci când procedura se consideră încheiată, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lăsată pe loc câteva ore.

CÂND SE EFECTUEAZĂ ANGIOGRAFIA CEREBRALĂ?

Angiografia cerebrală este cel mai utilizată pentru a identifica sau pentru a confirma probleme cu vasele de sânge din creier. Se realizează pentru a ajuta pe medicul dumneavoastră să decidă dacă este nevoie de o procedură pentru a deschide o arteră blocată sau îngustată pentru a crește fluxul de sânge.

Fluxului sanguin la nivelul creierului care este încetinit sau oprit crește șansa de a avea un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (AIT). Se poate spune ca angiografia cerebrală este un studiu de simptome care ar putea semnala probleme cu fluxul de sânge la creier.

Simptomele pot include:

  • dureri de cap severe,
  • pierderi de memorie,
  • tulburări de vorbire,
  • amețeli,
  • vedere încețoșată sau dubla,
  • slăbiciune sau amorteala,
  • pierderea de coordonare sau de echilibru. Angiografia poate ajuta pe medicul dumneavoastra să detecteze un anevrism în creier sau în vasele de sânge care duc la creier sau să decidă dacă este nevoie de o procedura pentru a repara un anevrism.

De asemenea, este utilă și pentru evaluarea fluxului de sânge către o tumoare cerebrală, evaluarea arterelor capului și gâtului înainte de operație, obținerea de informații suplimentare despre anomaliile identificate la RMN sau CT. 

Ai nevoie de o angiografie cerebrală realizată în condiții de siguranță? Contactează-ne folosind acest formular de contact sau apelând numărul de telefon: 0747 342 766.

Programează-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.