Doctor Mihai Creteanu Jr.

Ablația nodulilor tiroidieni cu radiofrecvența

Procedura de ablație cu radiofrecvență în cazul nodulilor tiroidieni este o opțiune de tratament non-chirurgical ce poate reduce dimensiunea nodulilor tiroidieni și poate restabili funcția tiroidiană. Este o tehnică minim-invazivă prin intermediul căreia se furnizează unde radio țintite care “perturbă” celulele nodulului, făcându-le să se micșoreze pe măsură ce organismul absoarbe țesutul ablat.

Trebuie menționat faptul că această procedură este indicată doar în cazul nodulilor tiroidieni benigni.

Programeaza-te Exploreaza

Nodulii tiroidieni, chiar și atunci când sunt benigni, pot crește vizibil și pot cauza, pe lângă disconfortul estetic, dificultăți de înghițire sau de respirație, pot provoca tuse persistentă și răgușeală.

Ablația prin radiofrecvență este recomandată în situații specifice, având în vedere particularitățile fiecărui caz și prezintă avantaje importante pentru pacienți: de la păstrarea funcției tiroidei la recuperarea rapidă.

Ablația prin radiofrecvență se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenționist, sub anestezie locală și control ecografic.

Procedura presupune puncția directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, și distrugerea,  prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență, a unei porțiuni variabile de țesut nodular.

CUM SE STABILEȘTE INDICAȚIA PENTRU ABLAȚIA NODULILOR TIROIDIENI CU RADIOFRECVENȚĂ?

Trebuie precizat faptul că stabilirea indicației se face în echipă. Întâi au loc investigațiile efectuate de către medicul endocrinolog.

Trebuie să urmați o consultație la medicul endocrinolog, o ecografie tiroidiană și bilanț hormonal TSH FT3, FT4. Pentru stabilirea indicației finale este necesară și biopsia nodulului tiroidian.

După efectuarea acestor investigații, programați o consultație la medicul radiolog intervenționist.

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni care se dezvoltă la nivelul glandei tiroide. Cei mai mulți noduli apar la vârsta adultă. De ce apar? O cauză clară nu a fost descoperită, însă există o serie de factori ce pot crește riscul de a dezvolta noduli tiroidieni.

FACTORI CE POT CREȘTE RISCUL DE A DEZVOLTA NODULI TIROIDIENI

  • Factorul genetic
  • Deficitul de iod
  • Vârsta înaintată
  • Iradierea sau expunerea la materialele radioactive
  • Tiroidita (inflamație cronică a tiroidei).
Programare online

CUM SE DECURGE PROCEDURA DE ABLAȚIE CU RADIOFRECVENȚĂ A NODULILOR TIROIDIENI?

Se dezinfectează local pielea de la nivelul gâtului, iar procedura are loc sub control ecografic, după ce acul este introdus în porțiunea țesutului tiroidian afectat.

Procedura are loc sub anestezie locală și sub o ușoară sedare pentru a facilita menținerea unei poziții relaxate și pentru a evita mișcări involuntare. Veți putea comunica cu medicul pe tot parcursul procedurii.

 

Tratamentul distruge o porțiune variabilă de țesut nodular prin intermediul căldurii emise de curentul de radiofrecvență. În funcție de volumul de țesut distrus se va observa și scăderea volumetrică a nodulului.

Se vor reduce și simptomele și tumefacția locală. Rezultatul se va obține în termen de câteva luni (uneori săptămâni) de la intervenție.

Dacă se consideră necesar, intervenția se poate repeta.

După procedură, nu este necesară spitalizarea. Veți rămâne timp de 3 ore sub monitorizare, apoi vă puteți relua activitățile cotidiene.

Realizarea acestei proceduri nu exclude posibilitatea ca în viitor, dacă se denotă necesitatea, să se realizeze tiroidectomia totală sau parțială.

Programare online

CARE SUNT AVANTAJELE ABLAȚIEI NODULILOR
TIROIDIENI CU RADIOFRECVENȚĂ?

Ablația cu radiofrecvență în cazul nodulilor tiroidieni are o serie de avantaje pentru pacient:

  • are drept rezultat reducerea considerabilă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor tratați,
  • asigură menținerea funcției tiroidiene, eliminând nevoia de tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni, prezentă în cazul tiroidectomiei,

 

  • nu implică catrici la nivelul gâtului,
  • nu necesită spitalizare,
  • nu necesită anestezie generală,
  • disconfortul este redus,
  • riscul complicațiilor este scăzut.

ÎN CE CAZURI ESTE INDICAT TRATAMENTUL NODULILOR TIROIDIENI PRIN ABLAȚIE CU RF?

  • în cazul nodulilor cu diametru mai mare de 20-30 mm, cu creștere progresivă pe durata monitorizării ecografice
  • în cazul nodulilor vizibili, ce provoacă un disconfort estetic
  • în cazul nodulilor care declanșează simptome de compresiune locală la nivelul gâtului
  • în cazul în care există contraindicații pentru intervenția chirurgicală.

Vrei să descoperi dacă ești un candidat bun pentru această procedură? Stabilește acum o consultație!

 

Programeaza-te la un consult

Completeaza cu usurinta formularul de contact, lasa-ne detaliile corecte si complete, iar noi urmeaza sa revenim cu o confirmare pentru programarea consultului.