Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Glosar
Radiologia interventionala = Radiologia interventionala este o subspecialitate de radiologie care utilizeaza imaginea ghidata obtinuta cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic si tratament pentru numeroase boli ale diverselor sisteme de organe.) Reuneste totalitatea metodelor si tehnicilor instrumentale de abord percutan ghidat radio-imagistic,practicatein scop diagnostic sau/si terapeutic

Abord = cale de acces la un organ
Abord femural = la nivel inghinal
Abord radial = la incheietura mainii

Adenom de prostata = Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 20 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani, 70 % la 60 de ani si 90 % la 80 de ani. Aceasta afectiune poate prezenta manifestari clinice evidente, specifice sau poate evolua multa vreme asimtomatic. Diagnosticul de adenom de prostata, se stabileste pe baza unor semne clinice, care aduc de cele mai multe ori pacientul la medic, a tuseului rectal si a unor analize de laborator - antigenul specific prostatic (PSA), in anumite situatii fractiunea sa libera, free-PSA, examenul sumar de urina (pentru o posibila infectie urinara supraadaugata). Ca simptomatologie sugestiva, in cazul adenomului de prostata, sunt de mentionat semne urinare iritative: nicturie (mictiuni nocturne), senzatie impertuoasa de a urina, mictiuni frecvente si in cantitate redusa (polakiurie), disurie (disconfort, dureri in momentul emisiei de urina), incontinenta si semne de obstructie: forta scazuta a jetului, jet ezitant, golire in doi timpi, efort la urinare.

Angiografie = Examen radiologic care permite examinarea volumului interior al unui vas sangvin (artera sau vena) si ale ramurilor in care se imparte acest vas cu ajutorul substantei de contrast si al razelor X .
Indicatii - O angiografie este utilizata, in principal, pentru studierea vaselor creierului si maduvei spinarii (angiografii cerebrale si medulare) si a celor ale membrelor si viscerelor ( rinichi-mezenter). Acest examen serveste la depistarea leziunilor arteriale, indeosebi ale stenozelor (ingrosarile) consecutive ateromului (depozit lipidic pe peretele arterial), anevrismelor (dilatatii localizate ale arterelor ), ocluziilor unui vas de catre un aterom sau de catre un cheag. Angiografia mai permite sa fie distinsa o disectie arteriala sau prezenta unei malformatii arteriovenoase. Inaintea unei interventii chirurgicale, o angiografie da posibilitatea sa se studieze raporturile anatomice intre vase si leziunea de operat. In sfarsit, angiografia permite sa se practice angioplastii (tehnici de dilatare a unui vas), embolizari (ocluzii terapeutice ale unui vas) si o chimioterapie in situ (injectare pe cale intravasculara a medicamentelor anticanceroase). Aceasta tehnica este denumita "radiologie interventionala".
Tehnica - Medicul radiolog interventionist introduce un cateter (un mic tub suplu) intr-un vas, prin piele (artera carotida a gatului, artera humerala a plicii cotului, artera femurala a plicii inghinale, o vena a membrelor). Atunci cand punctionarea nu este directa, medicul radiolog interventionist ghideaza acest cateter pana la vasul de examinat, urmarind inaintarea sa pe un ecran de control, apoi injecteaza un produs de contrast iodat, opac la radiatiile X, si ia imagini ale drumului sau. Apoi cateterul este retras si punctul de punctionare este apasat.

Angioplastie = este o procedura nechirurgicala care este folosita pentru a deschide arterele blocate. Procedura se face in laboratorul de radiologie interventionala

Angioplastie cu balon - stent / Angioplastie percutanata transluminala periferica = In timpul acestei proceduri, un cateter special, care are un mic balon la capat este ghidat pana la punctul de ingustare al arterei. Odata plasat la locul ingustarii, balonul este umflat pentru a comprima materialul lipidic din peretele arterei si sa mareasca lumenul acesteia pentru a putea creste fluxul de sange . Stentul este un mic tub metalic care actioneaza ca un schelet si ofera suport in interiorul arterei . Un cateter cu balon, plasat pe un fir ghid, este folosit pentru inserarea stentului in arterea ingustata. Odata pozitionat la locul sau, varful balonului este umflat, iar stentul se desface pe marimea arterei mentinand-o deschisa. Apoi balonul este dezumflat si scos in timp ce stentul ramane pe loc permanent. Pe parcursul a cateva saptamani, arterea se vindeca in jurul stentului. Stentul este in mod obisnuit plasat in timpul procedurilor interventionale pentru a mentine artera deschisa. Unele stent-uri / baloane contin medicamente care ajuta la scaderea riscului de reblocare. Radiologul interventionist va decide ce fel de balon / stent este cel mai potrivit in functie de tipul de blocaj pe care il prezinta pacientul.

Artera = Vas sangvin care asigura circulatia sângelui de la inima la diverse organe si tesuturi.

Artere carotide = Arterele carotide comune sunt doua dintre cele cateva artere care transporta sange la cap. Artera carotida comuna dreapta se desprinde din artera brahiocefalica si se intinde pana la partea dreapta a gatului. Artera carotida comuna stanga porneste din aorta si se extinde pana pe partea stanga a gatului. Fiecare artera carotida se ramifica in vase interne si externe langa tiroida.
Functii: - transporta sange oxigenat la regiunile gatului si capului
Ramuri: - artera carotida interna - transporta sange oxigenat la creier si ochi; - artera carotida externa - se ramifica pentru a transporta sange oxigenat spre gat, glandele gatului, limba, fata, gura, ureche, scalp.

Artere subclavie = Artera subclavie dreapta se intinde de la artera brahiocefalica spre partea dreapta a corpului. Artera subclavie stanga se intinde de la arcul aortic spre partea stanga a corpului.
Functii: - transporta sange oxigenat spre membrele superioare.

Artera mezenterica = artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara, sunt doua ramuri ale arterei abdominale care asigura irigatia sangvina a intestinului subtire a a intestinului gros.

Artera renala = Arterele renale în mod normal apar pe partea laterala a aorta abdominale, imediat sub artera mezenterici superioare, si rinichi cu sânge de aprovizionare. Fiecare este regizat peste crus de diafragma, astfel încât sa formeze aproape un unghi drept cu aorta.

Arteriopatie obliteranta = Arteriopatia obliteranta (sau "arterita" cum e numita uneori impropriu) este o boala arteriala care determina reducerea progresiva a diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi. Arteriopatia obliteranta este mai frecventa la persoanele vârstnice (peste vârsta de 70 de ani - 18,8%, fata de persoanele sub 60 de ani - 2,5% fac arterita). De asemenea este mai frecventa la barbati, dar si femeile cu factori de risc pot fi afectate. Boala afecteaza în primul rând arterele membrelor inferioare (picioare) si mai rar arterele membrelor superioare.

Ateroscleroza = Ateroscleroza este un proces treptat, prin care substantele greu de colesterol (plachete) sunt depozitate în peretii arterelor. Placi de colesterol duce la rigidizarea peretilor arterelor si ingustarea canalului de interior (Lumen) a arterei. Procesul de ateroscleroza incepe devreme în viata (la fel de devreme ca adolescentii la unele persoane). Cand ateroscleroza este usoara si arterele nu sunt în mod substantial redus, ateroscleroza cauzeaza nici un simptom. Prin urmare, multi adulti sunt de obicei stiu ca arterele lor se acumuleaza treptat placi de colesterol. Dar atunci când devine ateroscleroza avansata cu inaintarea in varsta, aceasta poate provoca ingustarea arterelor critica a rezultat în ischemia tesutului (lipsa de sânge si oxigen). Arterele care sunt ingustate de ateroscleroza avansata poate provoca boli în diferite organe. De exemplu ateroscleroza avansata a arterelor carotide si cerebrala (arterele care furnizeaza sânge la nivelul creierului) poate duce la accidente vasculare cerebrale si atacuri ischemice tranzitorii (AIT). Ateroscleroza avansata in extremitatile inferioare poate duce la dureri în timp ce mersul pe jos sau cu exercitarea (claudicatie), deficitara vindecarea plagilor, si / sau ulcere picior.

Boala arteriala periferica = Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Simptomele de boala arteriala periferica depinde de localizarea si amploarea artere blocate. Cel mai frecvent simptom de boala arterelor periferice este claudicatie intermitenta, manifestata prin dureri (de obicei, în vitel) în timp ce mersul pe jos, care apare si dispare la repaus.

Cateter = Tub din material plastic avand diametrul mic (de ordinul milimetrilor) si de lungime variabila

Embolizare = reprezinta injectarea intr-o artera a unui material care permite blocarea completa a acesteia, deci pentru a obtura anumite cai de comunicare anormale intre o artera si o vena; procedeul s-a dezvoltat pentru demersul de a distruge prin necroza anumite tumori canceroase localizate.

Fibrom Uterin = Fibromul uterin este o tumoare benigna a uterului, formata prin inmultirea celulelor musculare si conjunctive ce formeaza in mod normal peretele acestui organ. Fibromul se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia.

Malformatie Arteriovenoasa cerebrala = reprezinta un grup de malformatii congenitale formate din vase anormale cu structura fie arteriala, fie venoasa iar altele fara o structura bine definita, aparand doar ca niste canale dilatate. Cu ajutorul acestor canale se evidentiaza un sunt anormal cu flux marit de sange, care insa nu mai trece prin patul capilar, ci direct din artere in vene. Acest sistem cu flux marit si tensiune crescuta ajuta la alungirea progresiva a canalelor vasculare si de a se rupe brusc dezvoltand accidente hemoragice. Reprezinta cele mai intalnite malformatii cu usoara prevalenta la sexul masculin. De obicei, MAV au dimensiuni mari cu efecte locale si sistemice. Local se produc furturi de sange din arterele normale prin malformatie. Hemoragiile se dezvolta la aproximativ 50% din cazuri si se produc intre 20 si 30 de ani. Foarte des se rupe segmentul venos al malformatiei, de aceea hemoragia poate fi mai putin intensa decat prin ruperea segmentului arterial. Pana in prezent, nu se poate face legatura dintre tendinta de sangerare cu factori ca sex, varsta, sediu, marime. Uneori pot sangera si resangera mai des decat cele supratentoriale si prezinta un prognostic mai rau. Malformatii vasculare criptice sunt evidentiate la necropsii in hemoragia cerebrala de cauza neprecizata, la tineri de varste de la 20 pana la 40 de ani. Apar sub forma de leziuni mici si in general corespund unor MAV sau unor angioame cavernoase. In general nu produc simptome si sunt remarcate accidental, insa se indica si faptul ca sunt localizate in hemoragia de cauza neexplicata, insa distruse in focarul hemoragic. Mai poarta numele si de malformatii vasculare angiografic oculte din cauza faptului ca scapa acestei investigatii fie din cauza marimilor mici, fie din cauza compresiunii exercitate asupra lor de catre hemoragie. Diagnosticul malformatiilor se pune cu ajutorul computertomografiei (CT), care ajuta la evidentierea unor depozite calcificate adiacente focarului hemoragic.

Stent = In vocabularul tehnic al medicinei, un stent este un „tub” de plasa introdus intr-o artera din organism, pentru a preveni sau a contracara o boala. Termenul se poate referi si la un „tub” folosit pentru a tine deschis o astfel de artera. Stenturile se folosesc în situatia în care bolnavul are ateroscleroza, una dintre bolile cele mai raspândite la nivel mondial, fiind cauzata de depunerea placilor de aterom la nivelul vaselor de sânge. Altfel spus, pe peretii vasului de sânge are loc o depunere de colesterol, fapt care conduce la îngustarea sau înfundarea acestuia. De altfel, stenturile se utilizeaza în momentul în care vasul de sânge este mai elastic, iar leziunea se strânge la loc.

Varicocel = Varicocelul este o boala genitala masculina care afecteaza testiculele si reprezinta una dintre cauzele de infertilitate la barbati. Insa nu este obligatoriu ca cei care sufera de ea sa devina infertili. Este o afectiune frecventa si nu intotdeauna se impune conduita terapeutica pentru ea. De multe ori medicii ofera tratament pentru a preveni infertilitatea. Cordonul spermatic al barbatilor este plin de artere, vene si nervi si e localizat la nivelul testiculului. Atunci cand apare o dilatare a plexului pampiniform (reteaua de vene care insoteste cordoanele spermatice) si ale venelor spermatice interne care dreneaza testiculele, apare aceasta afectiune numita varicocel. Boala se manifesta cu precadere pe partea stanga din cauza unei trasaturi anatomice ale acesteia. Vena spermatica stanga favorizeaza stagnarea sangelui si dilatatia acesteia pentru ca nu are valve si se scurge perpendicular in vena renala stanga si nu direct asa cum se intampla cu partea dreapta. In cele mai multe cazuri este afectat doar un singur testicul. In multe cazuri de varicocel barbatii sunt asimptomatici. Aceasta afectiune este de obicei descoperita in urma unui control medical la barbatii care se prezinta la medic cu tulburari de dinamica sexuala sau sunt suspecti de infertilitate. In cazurile in care apar simptome, acestea apar adesea in sezoanele calduroase sau dupa expunerea la efort prelungit. Semnele includ: durere surda in testicule; o senzatie de greutate sau o jena in scrot; vene dilatate in scrot, care pot fi simtite la palpare; disconfort in testicul; testicul mai mic pe partea unde venele sunt dilatate.

VASCULAR INTERVENTIONAL

Cui se adreseaza angiografia arterelor mezenterice? Ischemia cronica este o afectiune rara, care in peste 95% din cazuri este cauzata...
citeste mai mult>>
NEURO INTERVENTIONAL

Ce este anevrismul cerebral? Anevrismul cerebral este o dilatatie a unei artere cerebrale. Acesta poate sa ramâna nedepistat si sa nu...
citeste mai mult>>
HOME
SYLE


Ce este adenomul de prostata? Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre...
citeste mai mult>>
ELLE
SYLE


Ce este fibromul uterin? Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumora non-canceroasa ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterului...
citeste mai mult>>
Untitled Document
VASCULAR INTERVENTIONAL

Cui se adreseaza angiografia arterelor mezenterice? Ischemia cronica este o afectiune rara, care in peste 95% din cazuri este cauzata...
citeste mai mult>>
 
NEURO INTERVENTIONAL

Ce este anevrismul cerebral? Anevrismul cerebral este o dilatatie a unei artere cerebrale. Acesta poate sa ramâna nedepistat si sa nu...
citeste mai mult>>
 
HOME
SYLE


Ce este adenomul de prostata? Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre calea genitala si calea urinara...
citeste mai mult>>
 
ELLE
SYLE


Ce este fibromul uterin? Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumora non-canceroasa ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numarul si marimea fibroamelor variaza...
citeste mai mult>>
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional