Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Embolizarea fibromului uterin
(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche)

Fibromul uterin este o tumora non-canceroasa (benigna) ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numarul si marimea fibroamelor variaza de la o femeie la alta. in general, este posibila vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variaza intre 10-150 mm.

Embolizarea fibroamelor uterine este o metoda terapeutica relativ recenta, minim invaziva, non-chirurgicala. Ea consta in infundarea (blocarea) arterelor uterine - vasele de sânge ce alimenteaza fibroamele. Ca rezultat, se produce devascularizarea si resorbtia acestora, revenirea uterului la dimensiuni normale si disparitia simptomelor asociate. in prezent, se apreciaza ca peste 200.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica in intreaga lume.

Cine poate beneficia de aceasta interventie?

Ca in cazul oricarei metode terapeutice, exista o serie de indicatii si contraindicatii si pentru procedura de embolizare a fibroamelor uterine. in principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat astfel, exceptie facând fibroamele subseroase pediculate. Daca in urma consultului ginecologic si a examenelor imagistice (ecografie si/sau rezonanta magnetica), ati fost diagnosticata cu fibrom uterin, medicul dumneavoastra ginecolog este dator sa va explice care sunt optiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentara, terapie hormonala sau embolizare) si sa va prezinte avantajele si dezavantajele fiecarei metode.

Ce trebuie sa stim despre procedura de embolizare a fibromului

uterin? Spre deosebire de celelalte metode terapeutice, embolizarea uterina este efectuata de catre medicul radiolog specializat in tehnici de radiologie interventionala - cateterizare supraselectiva si embolizare arteriala. Interventia minim-invaziva dureaza aproximativ 30 de minute si se realizeaza in sala de angiografie, o incinta sterila ce respecta regimul unei sali chirurgicale, cu materiale de ultima generatie. Pacienta ramane constienta pe toata durata interventiei (in unele cazuri, se poate recurge la o sedare usoara). Embolizarea fibromului se face sub control radioscopic, pana se obtine devascularizarea completa a acestuia si staza substantei de contrast in arterele uterine. Embolizarea fibromului uterin este o procedura sigura, insa, ca orice tratament medical, prezinta si unele riscuri si posibile complicatii. Cea mai frecventa reactie este durerea post-embolizare, o evolutie normala a interventiei, care poate fi insa ameliorata cu medicamente analgezice. O alta complicatie frecventa este formarea unui mic hematom la locul de punctie. De asemenea, poate aparea febra, controlabila, similar, prin administrarea de analgezice si antiinflamatoare. Timp de cateva saptamani dupa embolizare, este posibil sa mai apara unele sangerari vaginale, insotite eventual de eliminarea spontana a unor fragmente de fibrom.

Care este rezultatul acestei metode

terapeutice? Pe langa rezultatele benefice in tratamentul infertilitatii, numeroase studii pe termen lung privitoare la procedura de embolizare a fibromului uterin indica faptul ca peste 90% dintre femeile care opteaza pentru aceasta interventie „uita” de simptome dureroase precum: sangerarile intre menstruatii, menstruatie abundenta si dureroasa, presiune si durere pelvina, senzatie de balonare, abdomen marit, durere la urinat, incontinenta urinara s.a. De asemenea, prin devascularizarea fibromului uterin, se asteapta reducerea cu peste 60% a volumului uterului.

Radiologia interventionala

are scopul de a diagnostica si trata pacientii cu cele mai putin invazive tehnici disponibile in prezent, avand ca obiectiv reducerea riscurilor pentru pacient si imbunatatirea rezultatelor din domeniul sanatatii. Dezvoltarea acestui domeniu medical in cadrul retelei Arcadia reprezinta o noua sansa pentru pacientele diagnosticate cu fibrom uterin.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional