Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Embolizarea varicocelului
(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche)

Varicocelul este o problema medicala specific masculina, ce afecteaza pana la 20% din barbati, la un moment dat in viata (in special, segmentul de varsta 18-35 de ani) si este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determina dilatarea anormala a vaselor de sange de la nivelul testiculelor. Cel mai adesea, varicocelul apare la testiculul stang, ca urmare a unor particularitati anatomice vasculare. Deoarece afectiunea implica o crestere locala a temperaturii (prin stagnarea sanguina la nivel testicular), procesul de producere a spermatozoizilor este afectat, precum si calitatea si mobilitatea acestora. Astfel, varicocelul este considerat cea mai importanta cauza de infertilitate masculina - fiind raspunzatoare de aproximativ 30-40% din cazurile de infertilitate a cuplului. Se crede ca varicocelul ar putea avea o origine genetica si ar fi favorizat de sedentarism sau de ortostatism (stat prelungit in picioare).

Varicocelul ramane adesea nediagnosticat o perioada importanta de timp. Pacientul poate resimti durere sau tensiune la nivel testicular, in cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferente de volum si textura intre testicule; dilatatia venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de rame” resimtit la palpare. Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat. Senzatia de disconfort apare de regula dupa o perioada de stat in picioare prelungit, dar cu timpul, este prezenta si cand barbatul este asezat orizontal. in multe situatii, varicocelul este diagnosticat printr-o examinare clinica a scrotului, atunci cand pacientul se prezinta la medic cu tulburari sexuale sau infertilitate.

Exista 3 stadii clinice ale varicocelului, in functie de nivelul de dilatatie venoasa; in stadiul clinic 3, cel mai avansat, varicocelul este vizibil si poate fi simtit cu usurinta la palpare chiar de catre pacient. Diagnosticul de varicocel necesita o evaluare comparativa a testiculelor, pentru a observa eventualele iregularitati si disproportionalitati, o ecografie testiculara, precum si o spermograma.

Tratamentul varicocelului are un impact imediat asupra fertilitatii barbatului si imbunatateste calitatea vietii, in cazul pacientilor ce prezinta disconfort fizic sau estetic.

Embolizarea varicocelului este cea mai moderna tehnica de tratament a acestei anomalii venoase si reprezinta o alternativa minim invaziva si confortabila la interventia chirurgicala obisnuita de ligaturare efectuata de medicul urolog. Procedura nu necesita anestezie generala, incizie la nivelul scrotului si implicit, nu implica cicatrici, fapt care reduce anxietatea pacientului legata de interventie. Embolizarea prezinta mult mai putine riscuri si efecte secundare si are aceeasi eficienta ridicata ca si metoda chirurgicala clasica. Spre deosebire de interventia chirurgicala clasica, ce implica o perioada de recuperare de aproximativ 3-4 saptamani, in urma embolizarii varicocelului, pacientul isi poate relua activitatea curand dupa interventie. Alte avantaje ale acestei proceduri includ posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule in cadrul unei singure interventii. Trebuie insa precizat ca varicocelul mic, precum si anumite particularitati anatomice ale barbatului pot impiedica realizarea embolizarii.

Interventia de embolizare si desfasurarea procedurii

Embolizarea varicocelului este o metoda ce apartine radiologiei intervetionale, fiind efectuata sub control radioscopic, in sala sterila de angiografie. Procedura minim invaziva dureaza aproximativ 60 de minute, dintre care aproximativ 12 minute sunt alocate examinarii imagistice. Interventia nu necesita anestezie generala - se foloseste o anestezie locala, in locul punctiei si o usoara sedare, pacientul fiind constient pe toata durata interventiei. Specialistul in radiologie interventionala introduce intr-o vena (vena femurala) un mic tub, printr-o incizie mica la nivelul pielii (de dimensiunea unui varf de creion). Pielea este anesteziata si aceasta procedura nu este dureroasa. Apoi, un cateter subtire (ca un tub) este ghidat sub raze X, fara durere, pana in abdomen si apoi in vena varicocelului. Se injecteaza o substanta de contrast pentru a crea o harta a venei (venograma) si se introduc prin cateter in vena spirale mici de metal sau alte substante emboligene pentru a bloca fluxul de sange la vena. Se indeparteaza apoi tubul si nu este nevoie de copci. Pacientii raman sub observatie timp de cateva ore si apoi pleaca acasa in aceeasi zi. Recuperarea dupa embolizarea varicocelului dureaza de obicei mai putin de 24 de ore, iar pacientii se pot intoarce la lucru a doua zi.

Rezultate post-embolizare

Embolizarea varicocelului este o procedura foarte sigura, avand in vedere caracterul sau minim-invaziv. Pacientul poate resimti, in unele cazuri, o durere locala la locul punctiei, care se amelioreaza la administrarea de antiinflamatoare si analgezice si dispare in doua-trei zile. Pacientul este tinut sub observatie timp de cateva ore, fiind externat chiar in aceeasi zi, iar reluarea activitatilor socio-profesionale este posibila chiar din ziua urmatoare. Totusi, in perioada urmatoare se recomanda evitarea efortului fizic intens, care ar putea determina anularea obturatiei venoase. in 90% din cazuri, dupa interventie simptomele varicocelului se amelioreaza si dilatatia varicoasa dispare cu totul dupa cel mult 12 saptamani.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional