Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Procedura de embolizare a fibromului uterin
(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche)

Pacientele cu fibrom uterin au oportunitatea de a beneficia de cea mai avansata metoda de tratament - embolizarea. Embolizarea fibromului uterin este considerata o procedura de prima alegere, cu un grad mare de siguranta, conceputa pentru a îmbunatati starea de sanatate a pacientei si pentru a preveni necesitatea unor interventii chirugicale complicate, precum miomectomia sau histerectomia. Procedura de embolizare a fibromului uterin este efectuata de o echipa medicala coordonata de catre dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist Radiologie Interventionala.

Fibromul uterin

Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumora non-canceroasa (benigna) ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numarul si marimea fibroamelor variaza de la o femeie la alta. in general, este posibila vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variaza intre 10-150 mm.

Este necesar ca pacientelor diagnosticate cu fibrom uterin (in urma consultului ginecologic si a examenelor imagistice) sa li se prezinte optiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentara, terapie hormonala sau embolizare) precum si avantajele si dezavantajele fiecarei metode. Alegerea modalitatii terapeutice trebuie sa tina seama in principal de dorintele pacientei privind integritatea anatomica, riscurile operatorii imediate si, pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vietii dupa tratament.

Cea mai moderna metoda de tratament a fibroamelor uterine este embolizarea - o terapie invaziva, non-chirurgicala, ce realizeaza blocarea arterelor uterine, conducand la devascularizarea si resorbtia fibroamelor. Din anul 2008, Societatea Americana de Ginecologie a inclus embolizarea in linia I (de prima intentie) in terapia fibroamelor. in prezent, se apreciaza ca peste 200.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica in intreaga lume.

Embolizarea fibromului uterin

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:
  • femeile tinere cu fibromatoza uterina simptomatica care doresc sa aiba copii;
  • femeile aflate in apropierea menopauzei, cu fibroame unice sau multiple simptomatice;
  • indiferent de varsta, pacientele care doresc un tratament conservator al fibromului uterin, ce nu necesita anestezie generala sau transfuzii sangvine.
Ca in cazul oricarei metode terapeutice, exista o serie de indicatii si contraindicatii. in principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenta unei infectii pelvine active sau alergia la iod reprezinta de asemenea contraindicatii pentru aceasta interventie.

Embolizarea uterina este efectuata de medicul radiolog specializat in tehnici de radiologie interventionala, in sala de angiografie. Durata procedurii este de aproximativ 30 de minute, iar expunerea la raze X, necesara ghidajului angiografic, este de numai 2 - 4 minute. Astfel, doza de radiatii absorbite de pacienta este foarte redusa, mai mica decat cea primita pentru un examen baritat si semnificativ mai scazuta decat cea pentru un examen CT pelvin. Pacienta ramane constienta pe toata durata interventiei. in unele cazuri, se poate recurge la o sedare usoara.

Desfasurarea procedurii de embolizare a fibromului uterin

Pacienta este asezata pe masa angiografica in decubit dorsal, cu bratul stang asezat intr-un suport special. Zona articulatiei cotului este dezinfectata, inaintea realizarii unei anestezii locale cu Xilina. Se punctioneaza artera brahiala si se monteaza o teaca arteriala de numai 1,33 mm grosime (4F). Dupa ce vor fi administrate 5000 u.i. de heparina, prin teaca se va introduce intraarterial un cateter. Sub ghidaj radioscopic, cateterul este condus pana la nivelul arterelor uterine.

Prin injectarea substantei de contrast, se verifica pozitionarea corecta a cateterului (in segmentul II al fiecarei artere uterine), se inregistreaza imaginea angiografica a structurilor uterine, dimensiunea, localizarea si gradul de vascularizatie a fibromului uterin, prezenta anastomozelor sau a variantelor anatomice vasculare.

In functie de acesti parametri, se alege tipul si cantitatea de material emboligen folosit. Embolizarea fibromului se face sub control radioscopic, pana se obtine devascularizarea completa a acestuia si staza substantei de contrast in arterele uterine. Dupa terminarea embolizarii, cateterul si teaca arteriala se scot; in aproximativ 5-10 minute, se obtine hemostaza si se aplica un pansament compresiv ce va fi mentinut pana a doua zi dimineata. in primele 4 ore, pacientei ii este interzisa indoirea antebratului stang.

Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa, timp de cateva ore dupa interventie. Intensitatea durerii difera insa mult de la o pacienta la alta, putand varia de la o usoara jena pana la crampe abdominale destul de intense. in astfel de cazuri se administreaza medicatie analgezica. Pentru confortul pacientei, se pot administra substante analgezice de la inceputul interventiei. Durerea post-embolizare este o manifestare normala, cu o durata de cateva ore, dar care poate fi combatuta eficient prin medicatie adecvata.

Desi este o procedura sigura, ca orice tratament medical, embolizarea prezinta anumite riscuri:
  • formarea unui mic hematom la locul de punctie. Acesta nu necesita nici un tratament.
  • febra dupa interventie, din cauza procesului de degenerare a fibromului ischemiat; medicatia analgezica si antiinflamatoare administrata pentru controlul durerii este suficienta si pentru controlul temperaturii.
  • timp de cateva saptamani dupa embolizare este posibil sa mai existe unele sangerari vaginale, eventual insotite de eliminarea spontana a unor fragmente de fibrom.
Pe langa rezultatele benefice in tratamentul infertilitatii, numeroase studii pe termen lung privitoare la procedura de embolizare a fibromului uterin indica faptul ca peste 90% dintre femeile care opteaza pentru aceasta metoda minim invaziva „uita” de simptome dureroase precum: menoragie, dismenoree, metroragie, durere pelvina, presiune pelvina, senzatie de balonare abdominala, marirea abdomenului, durere de spate, disurie, dispareunie, incontinenta urinara, obstructie ureterala.

De asemenea, prin devascularizarea fibromului uterin, se asteapta reducerea cu peste 60% a volumului uterului.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional