Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Angiografia si angioplastia arterelor carotide
(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche)

Angioplastia carotidiana este o interventie pe arterele carotide, necesara atunci cand acestea sunt blocate de placa de aterom si este adesea combinata si cu introdocerea īn artera a unui stent. Stentul mentine artera deschisa si scade riscul ca aceasta sa se ingusteze din nou. Angioplastia carotidiana si stentarea pot fi utilizate atunci cand metodele chirurgicale traditionale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Indicatiile angioplastiei carotidiene

1. Ateroscleroza.

Daca aveti arterele carotide ingustate (ateroscleroza) si chiar daca nu aveti simptome de atac cerebral, ar putea fi cazul sa aveti nevoie de angioplastie si stentare carotidiana. in unele cazuri se poate apela la chirurgia traditionala carotidiana (endarterectomia carotidiana) pentru a elimina acumularea de plagi (material gras), care conduc la ingustarea arterelor. Dar de cele mai multe ori angioplastia si stentarea sunt o optiune mai buna.

2. Preventie atac cerebral.

Angioplastia carotidiana si stentarea pot fi alese pentru a preveni sau pentru a trata un atac cerebral in cazul in care ati avut un atac cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT, sau atac cerebral minor) sau aveti o artera carotida blocata in proportie de 70% sau mai mult si, mai ales, daca ati avut un atac cerebral sau simptome ale acestei afectiuni.

3. Afectiuni cardiace severe sau boli pulmonare.

Starea de sanatate nu este suficient de buna pentru a suporta o interventie chirurgicala, de exemplu, daca aveti o afectiune cardiaca severa sau boli pulmonare, ati facut tratament cu radiatii pentru o tumoare la gat sau daca ati avut deja o endarterectomie si s-a produs din nou ingustarea arterelor dupa interventie.

4. Stenoza carotidiana.

Stenoza carotida aterosclerotica este un blocaj al arterei principale a gatului. Aceasta este o cauza comuna de accident vascular cerebral. Este o procedura minim invaziva, care este o alternativa la procedura chirurgicala, endarterectomia carotidei standard. Medicii insera un cateter cu un balon mic in var in artera. Umflarea balonului comprima tesutul gras si largeste artera imbunatatind fluxul de sange. Apoi introduc si implementeaza un stent pentru a se evita ingustarea arterei din nou.

Rezultate

Daca se gasesc stenoze, se patrunde prin acestea cu un ghid subtire, se amplaseaza un filtru de protectie antiembolie in scopul de a proteja creierul in cazul dizlocarii unei placi de aterom, se traverseaza stenoza cu un stent din Nitinol autoexpandabil care se fixeaza de-a lungul stenozei carotidiene. Prin aceasta interventie se restabileste fluxul sangvin spre creier si se elimina riscul unui AVC. Stentul mentine artera deschisa si scade riscul ca aceasta sa se ingusteze din nou. Pentru majoritatea oamenilor angioplastia si stentarea carotidiana creste fluxul de sange prin artera blocata, reduce riscul de atac cerebral sau simptomele acestei afectiuni. Cu toate acestea, in cazul in care aveti simptome ca afectiunea ar reveni, cum ar fi probleme cu mersul pe jos, cu vorbitul, o amorteala pe o parte a corpului sau alte simptome similare cu cele pe care le aveati inainte de procedura, mergeti la medic.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional