Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Metode endovasculare in tratamentul piciorului diabetic
Angiografia periferică / Arteriografie membre inferioare Tratamentul endovascular – angioplastia cu balon / stent

(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche))

Cui se adresează angiografia periferica?

Boala arteriala periferica (BAP) este o afectiune frecventa, care are ca si cauza principala ateroscleroza (depunerea depozitelor de grasime la nivelul peretilor vaselor, ceea ce duce la ingustarea arterelor respective si ingreunarea trecerii sangelui la acest nivel). Cel mai frecvent sunt afectate arterele membrelor inferioare, mult mai rar cele ale membrelor superioare. Netratate, leziunile avanseaza si, in timp, se pot produce modificari importante, uneori ireversibile ale tesuturilor care primesc sange prin vasul afectat. Persoanele cu aceasta afectiune au risc crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, dar si alte probleme serioase de sanatate care pot necesita tratamente agresive (de exemplu amputatie de membru).

Factorii de risc ai bolii vasculare periferice:

  • Dislipidemie (colesterol si/sau trigliceride crescute)
  • Varsta = 50 de ani
  • Diabetul zaharat: 1 din 3 diabetici asociaza si BAP
  • Istoric de boala cardiaca, infarct miocardic sau accident vascular cerebral
  • Hipertensiune arteriala
  • Obezitate
  • Fumat
Asa cum am spus, cel mai frecvent sunt afectate arterelor membrelor inferioare. Acest lucru poate fi realizat la diferite nivele, pot fi una sau mai multe leziuni, in acelasi timp (afectarea poate implica arterele iliace, arterele femurale, arterele poplitee, arterele tibiale). De obicei, afectarea este difuza, mai ales la persoanele diabetice, insa leziunile pot varia ca si gravitate. Tratamentul interventional consta in dilatarea zonei cu un balonas si montarea unui stent (tub de dimensiuni diferite, de metal) care va mentine vasul deschis. Nu necesita incizie chirurgicala, astfel ca permite o recuperare extrem de rapida, cu durata foarte scurta de spitalizare.

Procedura de angiografie / angioplastie cu balon/ stent periferica

Interventia de angiografie de membre inferioare se face in scop diagnostic. Se lucreaza intr-un mediu steril. Bolnavul este acoperit cu un camp steril. Se face anestezie locala la locul de punctie cu Xilina 1%. Dupa anestezie se efectueaza o mica incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurala in care se va introduce o teaca (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar interventiei). Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sange in timpul interventiei). Pe teaca se introduce un ghid (un fir subtire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmand ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica in permanenta localizarea cateterelor. Ulterior, daca este cazul se dilata leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata. Se monteaza stentul necesar mentinerii vasului la umflat cu substanta de contrast diluata. Se monteaza stentul necesar mentinerii vasului la dimensiuni normale. La final se verifica prin arteriografie pozitia stentului si daca exista stenoza restanta. Uneori pot fi necesare dilatari la nivelul stentului, dupa ce acesta a fost montat in pozitia dorita. Atunci cand procedura se considera incheiata, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lasata pe loc cateva ore.

Important!

Boala arterial periferica este o afectiune frecventa, care poate mult timp sa fie asimptomatica, momentul de aparitie al manifestarilor fiind uneori asociat cu existenta unor leziuni severe. Netratata poate duce la afectarea calitatii vietii si poate evolua catre leziuni invalidante, care uneori necesita masuri grave (ex: amputatie). De aceea, se recomanda tratamentul precoce al leziunii, pentru a opri progresia bolii si a ameliora simptomele. in acest sens, tratamentul interventional de tip angioplastie cu balon si montare de stent in caz de picior diabetic cu complicatia de boala arteriala periferica este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea intr-o maniera optima, cu recuperare rapida si spitalizare redusa.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional