Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Embolizarea adenomului de prostata
(Autor: dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiologie interventionala (articol publicat in revista Branche))

Ce este adenomul de prostată?

Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre calea genitala si calea urinara, practic se gaseste sub vezica urinara. Este cel mai vulnerabil organ din patologia masculina. Adenomul de prostata este cea mai importanta afecțiune a prostatei, fiind o tumora benigna frecvent întâlnita la barbații peste 60 de ani, în vreme ce la tineri predomina prostatitele. Cauzele aparitiei adenomul de prostata nu sunt destul de bine cunoscute. Insa, se stie ca Incepând de la vârsta de 40 de ani, prostata sufera niste schimbari, determinand urinarea cu dificultate si tulburari ale vezicii urinare.

Care sunt simptomele adenomului de prostata?

  • efort micțional;
  • jet urinar slab;
  • jet urinar Intrerupt;
  • senzația de golire incompleta a vezicii urinare;
  • urinari frecvente noaptea;
  • imperiozitate micționala;
  • durere si jena la urinat.
Se Intâmpla ca aceste simptome sa fie asociate si altor afecțiuni care se manifesta la fel, de aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte probleme.

Care este procedura de embolizare a adenomului de prostata?

Procedura de Radiologie Intervenționala ce se efectueaza Intr-o sala sterila de angiografie de catre un medic radiolog intervenționist. Procedura dureaza In medie 60 minute, din care 12 minute reprezinta timpul mediu de scopie. Pacientul este constient, asezat In decubit dorsal. Abordul arterial preferat In clinica noastra este cel brahial stâng. Ca alternativa se poate folosi abordul femural. La nivelul zonei de abord se face o anestezie locala cu 2 ml de Xilina (1%). Prima parte a intervenției consta In arteriografia vaselor pelvine. Prin injectarea de substanța de contrast se va identifica originea si calibrul fiecarei artere prostatice. A doua parte a intervenției consta In cateterizarea supraselectiva a arterelor prostatice cu un microcateter, urmata de embolizarea lor cu microparticule nonresorbabile.

Procedura se Incheie In momentul In care s-a obținut ocluzia aproape completa “near stasis” a ambelor artere prostatice. Pacientul este externat la 3 ore dupa Incheierea intervenției si va urma un tratament atiinflamator si antibiotic timp de 10 zile. In primele zile postembolizare pot apare Intr-un numar mic de cazuri simptome de presiune si usor disconfort local. In cazul pacienților cu retenție acuta de urina, sonda urinara se Indeparteaza la 24-48 ore dupa embolizare. Succesul tehnic al procedurii se defineste prin embolizarea cel puțin a unei artere prostatice. Acest rezulat se obține In 95% dintre cazuri. Ameliorarea clinica a pacientului se obține rapid, Inca din primele 48-72 de ore. Pacientul va efectua controale clinice si ecografice la 1 luna, 3 luni si 6 luni postembolizare. Intre 85% si 90% dintre pacienti Inregistreaza la 6 luni post EMBOLIZAREA ADENOM DE PROSTATa un rezultat clinic satisfacator. La 10% dintre pacientii tratati pot sa reapara simptomele. in astfel de cazuri, este indicata o a doua procedura de embolizare.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional