Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Medici din Italia, Romania si R. Moldova asista la proceduri minim invazive asupra piciorului pacientului cu diabet
(sursa: www.crainou.ro)

Medici de diferite specialitati medicale din tara, din Italia si Republica Moldova participa, de ieri, la workshopul organizat la Suceava, ce vizeaza interventiile medicale asupra piciorului persoanei cu diabet în conditiile în care, potrivit studiilor de specialitate, riscul de amputare a piciorului în cazul pacientului diabetic este de 30 de ori mai mare fata de persoanele care nu au o astfel de afectiune.

Medicul radiolog interventionist sucevean, Mihai Creteanu Jr., gazda manifestari, a declarat ieri, la deschiderea lucrarilor, ca workshopul reuneste medici de familie, diabetologi, chirurgi vasculari si chirurgi ortopezi din Romania, Italia si R. Moldova, care îsi împartasesc experientele profesionale în domeniul îngrijirii si tratarii piciorului persoanei cu diabet.

El a spus ca evenimentul este organizat de Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, Centrul Antidiabetic Judetean Suceava împreuna cu Asociatia de Podiatrie din Romania, cu sprijinul unui grant educational al Sanofi. Creteanu a precizat ca invitatii au posibilitatea sa participe activ la proceduri minim invazive asupra piciorului pacientului cu diabet ce vor fi efectuate live de echipa Compartimentului angiograf din cadrul SJU Suceava.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar oncolog Doina Elena Ganea, a declarat, la deschiderea lucrarilor acestui workshop, ca echipa multidisciplinara de la spitalul sucevean, care se ocupa de îngrijirea pacientilor cu picior diabetic, „face diferenta între munca de rutina si cea de performanta”. „Aceasta echipa cu care avem onoarea sa colaboram în momentul de fata este cea care face diferenta între munca de rutina si cea de performanta. Este ceea ce, de fapt, constituie un obiectiv foarte important al conducerii spitalului, nu este suficient sa dotezi locul de munca, ci este extrem important sa ai resurse umane cu care sa poti face performanta si, cu toata bucuria si cu starea de multumire care ne-o creeaza evenimentul de astazi, trebuie sa felicitam echipa pluridisciplinara care ne onoreaza cu acest eveniment”, a spus directorul medical al SJU Suceava.

Presedintele Asociatiei de Podiatrie din Romania, medicul Norina Gavan, a declarat ieri ca la Suceava, colaboratorii de la SJU Suceava si de la Centrul Antidiabetic Judetean Suceava, sunt oameni care „misca lucrurile” si carora „le pasa ce se întampla cu pacientii”. Ea a spus ca podiatrul face parte din echipa pluridisciplinara care îngrijeste pacientul cu picior diabetic. Medicul Norina Gavan a prezentat date referitoare la complicatiile diabetului, neuropatiile si piciorul diabetic, precum si la riscul acestor complicatii pentru pacient, respectiv amputatia piciorului.

Ea a vorbit despre rezultatele unui studiu Predatorr efectuat în Romania, potrivit caruia în tara noastra exista aproximativ 1,7 milioane de persoane cu diabet, desi din datele CNAS reiese ca numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune ar fi 900.000. Gavan a spus ca alte trei studii efectuate în Romania în anul 2012 si publicate în anii 2015 si 2016 arata ca, din cei aproximativ 25.000 de pacienti cu diabet, participanti la studii, 67% au declarat ca au neuropatie diabetica, 15% aveau cel putin o ulceratie, iar patru la suta aveau o amputatie pana la momentul efectuarii studiului.

„Desfasuram, în continuare, studiul în 2016, iar acum, la sfarsitul lunii noiembrie, se încheie follow-up-ul, Centrul Judetean de Diabet Suceava fiind unul din centrele active la acest studiu si participa la follow-up. Suntem deja curiosi sa vedem ce s-a întamplat în ultimii patru ani” a precizat Gavan.

Medicul Norina Gavan a anuntat ca în luna iunie 2017 va fi organizat primul congres al Asociatiei de Podiatrie din Romania, ce se va desfasura pe sectiuni paralele, dar si în sectiuni comune, la care vor participa medici si asistenti medicali ce fac parte din echipele pluridisciplinare de îngrijire a pacientilor cu picior diabetic. Ea a explicat ca una dintre cele mai importante preocupari ale acestei asociatii o reprezinta piciorul persoanei cu diabet si de aceea sunt organizate cursuri teoretice de biodinamica piciorului pentru asistentii medicali cu scopul de a dezvolta specialitatea de podiatrie în randul acestora, fiind publicat în acest sens si un manual de biomecanica în patologia piciorului.

Prezent la Suceava, prof. univ. dr. Mihai Ionac, de la Clinica de Chirurgie Vasculara a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, a declarat ca este „o placere si o onoare deosebita” sa se afle la workshopul organizat la SJU Suceava aratand ca, recent, medicul radiolog interventionist Mihai Creteanu Jr. a fost invitat la Timisoara si a facut parte din echipa care a efectuat cateva interventii în domeniul radiologiei interventionale. El a spus ca este impresionat de munca si de performantele echipei sucevene. De precizat este ca Asociatia de Podiatrie din Romania a prezentat în debutul lucrarilor un film în care sunt punctate cele mai importante informatii privind diabetul si complicatiile acestei afectiuni.

Conform acestor informatii, diabetul reprezinta prima cauza a amputarii piciorului, iar în cazul bolnavilor cu diabet riscul de amputare a piciorului este de 30 de ori mai mare fata de persoanele care nu sufera de aceasta boala; însa patru din cinci amputatii pot fi prevenite daca pacientul se adreseaza în timp util medicului.

Conform informatiilor prezentate de Asociatia de Podiatrie, pacientii cu diabet nu trebuie sa ignore senzatia de amorteala a piciorului si circulatia deficitara, întrucat acestea pot ascunde probleme ale piciorului care, netratate, pot duce la amputatie.

 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional