Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
La 35 de ani, i-a recidivat un cancer operat în Bucuresti, medicul care a efectuat interventia nespunându-i ca are nevoie în continuare de tratament

O femeie de doar 35 de ani, mama a trei copii, a ajuns, luni, în stare foarte grava în Spitalul de Urgenta ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu o recidiva a unui cancer operat si netratat la Institutul Oncologic din Bucuresti. Directorul medical al spitalului, doctorul oncolog Doina Ganea-Motan, a declarat, ieri, în conferinta de presa, ca pacienta diagnosticata cu cancer ovarian operat în aprilie la Institutul Oncologic Bucuresti nu a fost tratata mai departe ”din lipsa de comunicare între echipa de acolo si pacienta si familia acesteia”. Femeii i s-a facut la Bucuresti biopsie, dar rezultatul a ramas undeva într-un sertar din spitalul din Capitala. Pacientei, care este dintr-un sat din judetul Suceava, ”nu i s-a comunicat ca trebuie sa vina dupa examenul histopatologic”. ”Nu exista la nivel national o forma de comunicare statuata pentru examenul histopatologic pentru ca nu întotdeauna deplasarile sunt usor de suportat de pacient sau de familie. Nici ea n-a stiut ca trebuie sa faca acest lucru, dar nici nu este o procedura prin care sa se comunice examenul histopatologic, daca interventia chirurgicala s-a efectuat într-o clinica sau spital extrateritorial domiciliului”, a aratat dr. Ganea-Motan. ?i astfel, din aprilie pâna în data de 19 septembrie, pacienta nu a urmat nici un tratament, iar luni s-a internat cu sindrom anemic sever în sectia Oncologie a Spitalului de Urgenta Suceava, unde i s-a descoperit o noua tumora la nivelul intestinului gros.

O procedura moderna disponibila la Spitalul de Urgenta a rezolvat pe moment problema Dr. Ganea-Motan a declarat ca, în perioada evaluarii, leziunea de la nivelul intestinului a devenit simptomatica prin sângerare, ”sângerare atât de masiva încât n-am putut-o controla”, singura procedura care si-ar fi putut dovedi eficienta fiind una de radiologie interventionala. Cel care a efectuat-o a fost dr. Mihai Creteanu jr., care prin chemoembolizare selectiva la nivelul arterelor iliace interne si ramurei rectale din artera mezenterica a reusit sa opreasca sângerarea. Metoda consta în infuzia la nivelul formatiunilor tumorale a anumitor substante chimioterapice amestecate în anumite doze si secventialitate urmate de embolizare, adica ocluzia sau astuparea vaselor de sânge pe care s-a lucrat pentru un mai bun efect terapeutic. În paralel, biopsia efectuata la Suceava a aratat ca noua tumora este o forma rara de recidiva a cancerului ovarian si nu o a doua localizare. Deocamdata, pacienta a trecut de pericolul socului hemoragic, care era aproape iminent, se afla internata la Terapie Intensiva si urmeaza a fi transferata la o clinica unde exista o echipa experimentata în aceasta sectiune a chirurgiei oncologice, probabil Spitalul Clinic ”Sfânta Maria” sau Fundeni, unde va fi acceptata. ”Fara aceasta chemoemblozare, care cu siguranta nu se face în nici un alt spital judetean, pacienta nu ar fi putut supravietui pentru ca nu aveam o metoda de control a hemoragiei”, a precizat dr. Ganea-Motan.

Nu exista proceduri standard de comunicare obligatorie a rezultatelor proaste la analize Întrebata care este prognosticul pentru aceasta femeie, dr. Ganea-Motan a spus ca este rezervat, chiar si dupa aplicarea unui procedeu chirurgical ”extrem de radical si pe care numai o echipa superprofesionista îl poate realiza”. ”Neavând nici un fel de tratament postoperator (n.r. dupa prima operatie) si ajungând în aceasta situatie, chimioterapia care se va institui ulterior unui eventual tratament chirurgical radical nu va putea evita drama pe care o va dezvolta dupa o bucata de vreme, având si un factor de risc al vârstei. Încercam în disperare absolut orice pentru a mai face ceva pentru ea”, a subliniat medicul. În ceea ce priveste atitudinea medicilor din Bucuresti în cazul de fata, directorul medical al Spitalului de Urgenta Suceava a spus ca astfel de situatii apar deoarece în clinicile universitare, din cauza volumului mare de activitate si a numarului redus de medici anatomo-patologi, perioada pâna la aflarea rezultatului examenelor histopatologice este mult mai mare decât la Suceava, de exemplu. Rezultatul poate ajunge la medicul de caz mult timp dupa ce pacientul a fost externat. Într-o tara normala, cu un sistem medical sanatos, medicul care a operat sau asistenta-sefa ar pune mâna pe telefon si ar informa imediat pacientul sau medicul de familie al acestuia, ale caror date de contact se afla teoretic în fisa medicala. În România, din pacate, nu se întâmpla asa sau nu s-a petrecut astfel în cazul de fata, nepasarea dovedindu-se de-a dreptul criminala. ”Nu stiu ce proceduri de comunicare are Institutul Oncologic si nici nu stiu sa existe proceduri standard de comunicare, când comunici, cui comunici. În cazul acestei paciente, nu stiu unde a stat rezultatul, dar la ea nu a ajuns”, a spus dr. Ganea-Motan, când a fost întrebata daca spitalul din Bucuresti nu avea obligatia sa-i comunice pacientei rezultatul unei analize vitale.
 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional