Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | TESTIMONIALE | CONTACT
Vascular interventional Neuro interventional Homme style Elle style Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa > televiziune > radio > congrese
 
 
Embolizarea fibromului uterin
Autor : dr. Mihai Jr. Creteanu, medic specialist radiolog (articol publicat in revista Branche)

Ce este embolizarea uterina ?
Leiomiomul uterin ( fibromul uterin ) este o tumoara non-canceroasa ( benigna) ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterin. Localizarea, numarul ?i marimea fibroamelor variaza de la o femeie la alta. În general, este posibila vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variaza între 10-150 mm. Embolizarea fibroamelor uterine este o metoda moderna, minim invaziva si non-chirurgicala de terapie a fibroamelor uterine. Ea consta în blocarea vaselor de sânge ce alimenteaza fibroamele (arterele uterine) pentru a provoca devascularizarea si resorbtia nodulilor; ca urmare, uterul revine la dimensiuni normale, iar simptomatologia dispare.

Cine poate beneficia de aceasta interven?ie?

Pentru orice metoda terapeutica , exista o serie de indicatii si contraindicatii . În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenta unei infectii pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicatii .

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:
• Femeile tinere cu fibromatoza uterina simptomatica si care doresc sa aiba copii;
• Femeile aflate în apropierea menopauzei , cu fibroame unice sau multiple simptomatice ;
• Indiferent de vârsta , pacientele care doresc un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesita anestezie generala sau transfuzii sangvine .

Alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea fibromului uterin trebuie sa tina seama în principal de dorintele pacientei privind integritatea anatomica, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vietii dupa tratament.

Cine efectueaza interven?ia?
Embolizarea uterina este efectuata de catre medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie interventionala, acesta fiind persoana cea mai familiarizata cu tehnica de cateterizare supraselectiva si embolizare arteriala.

Este dureros?
Anestezia locala la locul de punctie se face cu xilina, ceea ce induce o senzatie de caldura locala care dureaza 10-20 de secunde . Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu va simti nimic. La injectarea de substanta de contrast apare o senzatie de caldura în abdomen care dureaza foarte putin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa, timp de câteva ore dupa interventie. Intensitatea durerii difera însa mult de la o pacienta la alta, putând varia de la o usoara jena pâna la crampe abdominale destul de intense. În astfel de cazuri se administreaza medicatia analgezica. Pentru confortul pacientei , se pot administra substante analgezice de la începutul interventiei. Durerea post-embolizare este o manifestare normala, cu o durata de câteva ore, dar care poate fi combatuta eficient prin medicatia adecvata. În general, durata unei embolizari variaza între 30 min. – 1 ora.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice ?
În urma embolizarii fibromului, sângerarile uterine (principala acuza a pacientelor) înceteaza imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente si nu mai exista sângerari între menstruatii . Celelalte simptome (senzatie de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor disparea în timp odata cu scaderea în dimensiuni a nodulilor fibromatosi .
 
 
 
Echipa Creteanu
Echipa noastra
Doctorul Mihai Jr. Creteanu este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala. Sucevean la origine, a urmat studiile... citeste mai mult>>
 
Noutati Creteanu
Noutati Creteanu
> articole de presa
> televiziune
> congrese
contact Creteanu
tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro
 
Partener ICD
 
 
 
Creteanu
ACASA | DESPRE NOI | PROCEDURI | NOUTATI | CONTACT   GLOSAR TERMENI
Creteanu Vascular interventional Elle style Homme style Neuro interventional